četvrtak, 31. ožujka 2016.

Cokoladna torta sa zeleom od jagoda









Sastojci za biskvit: 

2 cijela jaja
150 ml secera
100 ml jogurta
50 ml ulja
200 ml glatkog brasna
Prasak za pecivo
3 zlice kakaa

Ovim redosljedom miksati postepeno sastojke i ispeci biskvit na 180 C oko 20 min ( pratite pecenje sve zavisi o pecnici)

Zele od jagoda:

Oko jedna mjerica jagoda
Malo secera
Vanilin secer
Vrecica drOetker zelatine

Jagode usitniti kao za shake, po ukusu poseceriti. Izmjeriti kolicinu, trebamo 500 ml guste tekucine. To je od prilike jedno pakiranje jagoda. Ako nije dovoljno slobodno dodati malo vode. Jednu vrecicu drOetker zelatine  pripremiti po uputstvu i dodati je u tople jagode. Pazljivo preliti preko ohladenog biskvita. Cekati da se potpuno stegne ( u frizideru)  prije stavljanja cokolade


Ganache: 

Ugrijati 500 ml vrhnja za slag, preliti 350 g cokolade mjesati do jednolicne fine smjese. Kada se ohladi 
( a bude jos dovoljno tekuca) preliti tortu preko zelea od jagoda.  Sve dobro ohladiti najbolje preko noci

Ova se torta moze raditi npr sa obicnim biskvitom i zeleom od kupina i ganachem od bijele cokolade, ili samo polozenim vocem preko biskvita....

4 komentara: